Skoči na glavno vsebino

stara-sola1Do leta 1977 je Osnovna šola Škofije delovala v starem poslopju v središču Spodnjih Škofij. Zgrajena je bila v začetku tega stoletja pod tedanjo Avstro-Ogrsko. V začetku 70-ih let je bila zunanjost šolske zgradbe še vedno čvrsta. Njena notranjost pa je kazala žalostno sliko. Zaradi dotrajanosti zgradba ni bila več varna. Krajani so se s pomočjo občinske uprave lotili temeljitih priprav na gradnjo nove šole. Staro so podrli. Na njenem mestu je zrasel sodoben trgovsko – stanovanjski objekt. Od 1. 12. 1996 je na njem v spomin na staro šolo postavljena spominska plošča.

 

 

solaNova šola je zrasla na začetku Spodnjih Škofij blizu mednarodne ceste, ki povezuje našo državo s sosednjo Italijo. Odprtje novega šolskega poslopja je bilo 3. 7. 1977. Pred več kot 20. leti je bil to za krajane velik dogodek. Za okrog 300 učencev se je življenje in delo v novi šoli bistveno izboljšalo. Odpravljen je bil dvoizmenski pouk. Pridobili smo telovadnico in športno igrišče. Pod šolo pa je bil leta 1991 zgrajen še sodoben otroški vrtec. Sedanja šola se nahaja v središču Spodnjih Škofij. Kraj leži 1 km od državne meje z Italijo. Od Kopra smo oddaljeni 10 km, od Trsta pa 14. Skozi kraj pelje zelo prometna mednarodna cesta. Znani smo tudi po mednarodnem mejnem prehodu Škofije. Stara jedra vasi in zaselkov so tipična istrska. V njih prevladuje kot gradbeni element kamen. V novejšem času je povsod zraslo veliko sodobnih stanovanjskih zgradb. Ponašamo se z zanimivo mediteransko naravo in lepim razgledom z najvišje vzpetine v naši KS – s Tinjanom. Kljub temu, da nam je šola takšna kot je všeč, si želimo, da bi dobili novo šolo, ki nam jo obljubljajo.

 

oskar_kovacicOSKAR KOVAČIČ
Narodni heroj, po katerem nosi ime naša šola.

Rodil se je v Mostu na Soči, 27. oktobra 1908. Kmalu je skupaj s starši zapustil rodni kraj in se preselil v Ljubljano. Sodeloval je pri obnavljanju partijskih organizacij v Sloveniji in bil aktiven čan NOB. Na področju trsta je ustanovil več odborov Osvobodilne fronte (OF) in partijskih organizacij. Po osvoboditvi je bil razglašen za narodnega heroja. 21. decembra 1969 je bil pred staro stavno osnovne šole odkrit njegov bronast kip. Od takrat se naša šola poimenuje po njem. Ob otvoritvi nove šole, 3. julija 1977, je bil doprsni kip Oskarja Kovačiča prenesen pred novo šolo.

 

 

 

 

 

Nastavitve dostopnosti