Skoči na glavno vsebino

Varne točke

Kaj so UNICEF-ove varne točke?

 

Varne točke po SlovenijiUNICEF-ove varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, zavarovalnice, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organiziramo v UNICEF-u Slovenija in jih seznanimo, kako pomagati otrokom, kako komunicirati, ko se otrok zateče v Varno točko ter na katero pristojno institucijo se obrniti, kadar je to potrebno.

 

Kje so UNICEF-ove varne točke in kako jih otroci lahko najdejo?

UNICEF-ove Varne točke so se začele vzpostavljati predvsem ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja v okolici šole in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. V dvajsetih letih delovanja projekta se je mreža Varnih točk razširila tudi drugod, kjer so otroci prisotni. Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Nanje jih opominjajo tudi šolski urniki, informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki jih zanje pripravimo vsako leto.

VARNA TOČKA ŠKOFIJE – Slaščičarna RENATA

 

Koliko UNICEF-ovih varnih točk je v Sloveniji?

V Sloveniji je 1075 UNICEF-ovih varnih točk. V devetnajstih letih so zaživele že v 120 krajih po vsej Sloveniji. V Varnih točkah sodeluje več kot 2050 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom, ko se znajdejo v težavah.
Oglej si zemljevid vseh UNICEF-ovih Varnih točk

 

Zakaj je pomembno vzpostavljati Varne točke in kdo jih pomaga vzpostavljati?

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoč. Otroci in mladi se pogosto znajdejo v stiski zaradi težav s sovrstniki, družino, so žrtve nasilja, so v stiski zaradi pritiskov v šoli, so se izgubili, ne morejo priti domov ali v stik s starši in ne vedo, h komu bi se obrnili po pomoč.
Pomemben partner v projektu so občine, policija, centri za socialno delo in čez dva tisoč prostovoljcev v UNICEF-ovih Varnih točkah.

 

Kako Varne točke pomagajo?

UNICEF-ove varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko umakneš, če se znajdeš v kakršnih koli težavah:

  • Lahko se fizično umakneš, če doživljaš kaj neprijetnega na mestnih ulicah.
  • Lahko prideš po nekaj, kar v tistem trenutku potrebuješ, nasvet ali pa postaviti vprašanje, ki ti ne da miru.
  • Lahko se pogovoriš o svoji težavi ali pa zgolj razrešiš kakšen svoj dvom.

Nudimo ti prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, kdo si in da imaš težavo.
Ko in če boš potreboval Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopiš v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko UNICEF-ova varna točka. Izbereš si lahko katerokoli Varno točko, ki ti je najbolj simpatična. Odrasli v Varnih točkah ti bodo pomagali, če bo to v njihovi moči ali pa ti bodo dali več informacij, kaj lahko v tvoji situaciji storiš in kdo ti pri tem lahko pomaga, oziroma bodo poklicali na pomoč pristojno institucijo, ki ti bo v težkih situacijah nudila nadaljnjo pomoč. V Varno točko lahko na pogovor prideš kadarkoli. V točko pa lahko prideš tudi kar tako … povedati kakšen vic ali kakšno drugo lepo novico, ni nujno, da UNICEF-ove varne točke obiščeš samo takrat, ko ti je težko.

Dostopnost