Skoči na glavno vsebino

April 2024 – NOVOSTI ZA 3. triado

 


Henriette Wich: Vsega je preveč

Sofie rada bere in je sicer dobra učenka, le matematika ji povzroča težave in na živce ji gre, da mora pri nemščini prevzeti vlogo vodje delovne skupine. Ni namreč rada v središču pozornosti!

 

 

 


Sarah Lark: Zavetišče Lastovičje gnezdo

Življenje dvanajstletne Olivie se je zasukalo na glavo. Seli se k mami, pri kateri je doslej preživljala le poletne počitnice. Kaj se bo zgodilo z njenim konjem, bo sploh še lahko trenirala jahanje? Na srečo je mama pripravila presenečenje. Skupaj se preselita na nekdanjo kmetijo, kjer odpirajo zavetišče za konje in druge živali, ki potrebujejo pomoč. Tako se Olivijin konj kmalu brezskrbno pase na pašniku, namesto da bi stal v boksu. Olivii se začne odpirati nov svet, v katerem je odnos do živali povsem drugačen, kot ga je bila vajena.

 

 

Daniel Pennac: Volčje oko

V živalskem vrtu se pred volčjo ogrado postavi deček. Nepremično strmi v volkovo oko. Volk postane nemiren, kaj hoče od mene?, potem se odloči in dečka gleda nazaj. Tako se začne njun tihi pogovor: v volčjem očesu se odvrtijio aljaška divjina, preteča nevarnost, beg pred ljudmi in v otroškem očesu zgodba dečka z dragocenim darom pripovedovanja zgodb, ki je prepotoval vse tri Afrike, da bi preživel. Po poteh, polnih trpljenja in razočaranj, se srečata v Drugem svetu, kjer ni nič, kot je bilo …

Brezčasna mojstrovina francoskega pisatelja Daniela Pennaca o prijateljstvu in preživetju, o odnosu človeka do narave in živih bitij.

 


Susanne Fulscher: Potem si ga pa kupi

Zabavna in aktualna zgodba o pritisku potrošnikov in vrstnikov.

40 evrov žepnine na mesec je za Pavla (16 let) preprosto premalo. Najnovejši pametni telefon, drage slušalke, modne superge – Paul lahko v razredu drži korak le zato, ker mu babica tu in tam kaj da. Da bi naredil vtis na dekleta, rad igra velikodušnega in jih vabi v kino in na večerjo. Ko kul Marvin načrtuje vikend za deskanje na snegu, je Paul odločen, da mora iti, ne glede na ceno. Prepozno se zave, da s tem ogroža vse, kar mu je dejansko pomembno…

 


Cvetka Sokolov: Pa ne že spet!

Zgodba, v kateri spremljamo najstniške dileme, skrbi in ljubezenske tegobe Ajde, ki je velika ljubiteljica priročnikov z nasveti za punce. To se ni spremenilo, spremenila pa so se okoliščine. Tokrat je dogajanje postavljeno v čas pandemije, ki še posebej družabnim najstnikom povzroča velike preglavice.

Ljubezenska zgodba, v kateri seveda ne gre brez drame, strahov in dvomov, pa tudi brez vzhičenosti in veselja ne, je kratkočasno branje po meri najstnic.

 

Dostopnost