Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši!

 

Na šoli so se ponovno pojavile uši. Zelo pomembno je, da takoj ukrepate vsi.  Minili so časi, ko so šle uši na umazane lase. Sedaj se veliko raje naselijo na pretirano čistih laseh. Niso vsi tipi las enako privlačni za uši. Na nekatere gredo zelo rade, na druge manj.

Če opazite na otrokovi glavi uši, prekuhajte vso posteljnino, jogi in blazine  prelikajte z vročim likalnikom, prekuhajte vsa oblačila, brisače, preglejte lasišča vseh v družini, prekuhajte glavnike …   Učinkuje tudi, da oblačila, ki jih otrok oblači preko glave ali daje na glavo, zamrznete v zamrzovalni skrinji. Stvari ali igrače (npr. plišaste živali), ki jih ne morete sprati v vodi ali očistiti na suho, dva tedna hranite v plastični vrečki.

Za dekleta, ki imajo dolge lase, lahko v lekarni kupite gumice za čop, ki vsebujejo insekticid. Odganjajo uši in otroku ne škodujejo. Nikar pa za otrokovo lasišče ne uporabljajte sredstev, kot je npr. Biokil. Preparati naj bodo preizkušeni in kupljeni v lekarni.

Ne glede na to, ali ima vaš otrok v tem trenutku uši ali ne, pregledujte njegovo glavo vsaj dvakrat na teden. V lekarnah sedaj dobite tudi KAPE ZA ODSTRANJEVANJE UŠI MED-COVER.

Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB, Ur.l. RS 33/2006) v 27. členu določa, da je razuševanje ušivih oseb obvezno, opustitev ukrepa pa se po 57. členu istega zakona sankcionira kot prekršek z globo. Starši ste torej dolžni slediti navodilom šole za obvladovanje pojava ušivosti. Dokler so uši žive mora otrok ostati doma. S preparatom za preprečevanje ušivosti traja odsotnost od pouka 1 do 2 dni. Preparat uporabljajte, dokler še opažate gnide na lasišču.

Od vseh torej pričakujemo odgovoren pristop do reševanja te nadloge.

 

Hvala za sodelovanje.                         

 

                                                                                          v. d. ravnateljice

                                                                                          Vlasta Urška Baraga

Nastavitve dostopnosti