Skoči na glavno vsebino

V petek, 28. 10. 2022, ob 12. 00 uri smo se učenci in strokovni delavci OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, predstavniki Krajevne organizacije Zveze borcev Škofije in Krajevne skupnosti Škofije zbrali pred spomenikom in se na komemorativni slovesnosti spomnili krajank in krajanov, ki so med 2. svetovno vojno dali svoja življenja za svobodo naroda.

V.D. ravnateljica Vlasta Urška Baraga je nagovorila zbrane:

»…Je dan, ko se v mislih in dejanjih poklonimo vsem zavednim Slovencem, ki so za našo svobodo, za našo besedo dali svoja življenja. Tu na tem spomeniku je vklesanih preko 90 imen, mlajših, starejših oseb, ki so verjeli v lepše dni in so zanje bili pripravljeni dati svoja življenja.

Mogoče je med temi imeni tudi kdo iz vaše družine?

 Vzemite si v naslednjih dnevih čas, sprehodite se po teh kamnitih stopnicah in preberite imena.

Je med njimi vaš priimek?

Ali vam znan priimek?

Povprašajte svoje nonote, starše ali je v teh ploščah zapisano ime vašega sorodnika in tudi tako izkažite zahvalo vsem njim, ki svobode niso dočakali…

Med tistimi, ki so svoje življenje dali za svobodo domovine je tudi Oskar Kovačič, narodni heroj po katerem nosi ime naša šola. Umrl je star le 26 let. Bil je pobudnik ustanovitve odbora OF na Plavjah 1. decembra 1941 in ta dan  je tudi praznik KS Škofije, ko se spomnimo dogodkov tistih let. Oskar Kovačič  je bil aretiran (bil je izdan) in tudi obsojen na 30 let zapora. V zaporu je zbolel in po posredovanju Rdečega križa so ga izpustili. Umrl je v Ljubljani leta 1944. Vsem nam in kraju naj bo v čast, da šola nosi ime po narodnem heroju. In naj tako tudi ostane. Naj s ponosom nosi njegovo  ime tudi nova šolska stavba….

Med nami so še krajani, ki so v mladih letih doživeli grozote vojne. Med njimi je tudi danes 95 letni Maks Vezovnik, takrat 17 –letnik, ki se v  svoji knjigi SPOMINI NA VOJNA LETA tako spominja tistih dni: Strahovlada – streljanje talcev 46.

Verjeli so v sanje, v boljši jutri in kot je še zapisal Maks Vezovnik:

Hvala, vam, sanje, ki ste nam pomagale naprej in budile v nas tako lepe upe! Toda sanje o svetu brez sovraštva, o svetu brez vojn, so – na žalost – še vedno le utvara. »

 

Nastavitve dostopnosti