Projekt organizira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z drugimi ministrstvi, zavodi in organizacijami. Izvajamo ga tretji petek v novembru, ko obeležujemo dan slovenske hrane. Nastal je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, saj so čebelarji želeli, da bi bil med slovenskih čebelarjev vsaj en dan na leto zajtrk slovenskim šolarjem. Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz živil slovenskega porekla: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, zaradi krajšega časa skladiščenja imata sadje in zelenjava več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., ki jih uporabljajo tudi, da hrana vzdrži dolge transporte. Taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.

Namen projekta je:

  • izboljšati zavedanje o pomenu lokalne samooskrbe, domače pridelave in predelave;
  • približati pomen kmeta in kmetijstva ter čebelarja in čebelarstva;
  • izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad;
  • osveščati mlade o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja.

 

Več o projektu najdete na spletni strani projekta: http://www.tradicionalni-zajtrk.si/

 

Zaradi organizacije zajtrka bo urnik nekoliko spremenjen in sicer:

6. – 9. RAZRED

8.10 – 8.25 ZAJTRK V JEDILNICI

8.25 – 9.10 – 1. ura

9.15 – 10.00 – 2. ura

10.00 – 10.20 GLAVNI ODMOR in MALICA normalno po urniku naprej

 

1. – 5. RAZRED

8.20 – 8.35 ZAJTRK V UČILNICAH

8.35 – 9.10 – 1. ura (skrajšana)

9.15 – 10.00 – 2. ura

10.00 – 10.20 GLAVNI ODMOR in MALICA  normalno po urniku naprej

 

Dostopnost